Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Rond-de-tafelgesprek

donderdag 16 september 2021

19:30 - 22:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
mevr. A. Booijink-Jonkman
Toelichting

In het rond-de-tafelgesprek wordt gesproken over participatie onder de omgevingswet, de verdeling bevoegdheden onder de omgevingswet en toekomstgericht werken en huisvesting.
.
Als je wilt meepraten kan je je aanmelden kan tot uiterlijk 16 september 2021 12.00 uur via griffie@raalte.nl Je kunt jouw bijdrage ook mailen. De griffie zorgt ervoor dat jouw bijdrage te lezen is voor de raadsleden. Dit geldt ook voor agendapunt 4: Onderwerpen ingebracht door inwoners en andere belanghebbenden.

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Mededelingen
  3. 4

    Bij elke bijeenkomst is ruimte voor inwoners om een niet-geagendeerd onderwerp in te brengen.

  4. 5.a

    De Omgevingswet betekent grote veranderingen voor (vooral) het ruimtelijk domein. De wet kent nieuwe instrumenten, waarvan de omgevingsvisie, programma’s en het omgevingsplan voor gemeenten het meest relevant zijn. De wet beoogt ook participatie bij beleids- en (ruimtelijke) planprocessen te vergroten. De laatste grote stap die in Raalte in deze systeemverandering gezet is, was de vaststelling van de omgevingsvisie in 2020. Daarmee is, met onze samenleving, op strategisch niveau de richting bepaald waarin we ons willen bewegen.
    In het voorstel aan de gemeenteraad wordt ingegaan op de eisen die de wet aan participatie stelt. Dit voorstel gaat in het bijzonder over een nieuwe mogelijkheid op dit vlak: de raad kan gevallen aanwijzen waarin participatie door initiatiefnemers verplicht is. Het gaat dan om omgevingsvergunningen voor de zgn. buitenplanse omgevingsplanactiviteit (hierna te noemen ‘buitenplanse OPA’ = een activiteit die niet in het omgevingsplan past). Het voorstel is participatie bij alle buitenplanse OPA’s verplicht te stellen. Welke mate van participatie (informeren, co-creëren, meebeslissen etc.) passend is, is in beginsel aan de initiatiefnemer van de ruimtelijke ontwikkeling. De gemeente Raalte stelt zich hierbij primair meedenkend op.
    De gemeenteraad wordt gevraagd de verplichte participatie en de leidraad voor participatie vast te stellen.

  5. 5.b

    De Omgevingswet kent nieuwe instrumenten, waarvan de omgevingsvisie, programma’s en het omgevingsplan voor gemeenten het meest relevant zijn. Ook verandert de wijze waarop ontwikkelingen kunnen worden gefaciliteerd.
    De laatste grote stap die in Raalte in deze systeemverandering is gezet, was de vaststelling van de omgevingsvisie in 2020. Daarmee is, met onze samenleving, op strategisch niveau de richting bepaald waarin we ons willen bewegen. Het betreft een tweetal besluiten die de raad kan nemen voordat de Omgevingswet in juli 2022 in werking treedt. Deze besluiten zijn onderdeel van de nieuwe wetgeving en gaan over de vraag wie bevoegd is een besluit te nemen over het verlenen van een omgevingsvergunning of het vaststellen van een omgevingsplan, vanaf het moment dat de wet in werking treedt.
    De raad kan deze bevoegdheden naar eigen inzicht verdelen. In het raadsvoorstel voor de bevoegdhedenverdeling is zo veel mogelijk aangesloten bij de bestaande werkwijze zoals deze op dit moment, voor inwerkingtreding van de Omgevingswet, gehanteerd wordt.
    De gemeenteraad wordt gevraagd het delegatiebesluit en het adviesrecht raad vast te stellen.

  6. 6

    De coronacrisis heeft geleid tot andere inzichten over de manier van samenwerken en heeft ook invloed op de wijze waarop het gemeentehuis wordt gebruikt als werkomgeving. Door de crisis heeft het thuiswerken een vlucht genomen en de algemene verwachting is dat dit ook in de toekomst invloed heeft op de wijze waarop wordt (samen)gewerkt.
    De raad wordt hierover geïnformeerd in relatie tot het project huisvesting.

  7. 7
    Sluiting