Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Rond-de-tafelgesprek

donderdag 3 maart 2022

19:30 - 22:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
mevr. A. Booijink-Jonkman
Toelichting

In het rond-de-tafelgesprek wordt gesproken over suppletie-uitkering Niet Gesprongen Explosieven 2020-2021, bestemmingsplan Witteveensweg 15, bevoegdheden raad & college onder de Omgevingswet  Heeten, participatie onder de Omgevingswet, instellen Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit, verordening Nadeelcompensatie gemeente Raalte 2022 en Ruimtelijke ontwikkelstrategie (verstedelijkingsstrategie Regio Zwolle)


Als je wilt meepraten kan je je aanmelden kan tot uiterlijk 3 maart 2022 12.00 uur via griffie@raalte.nl
Je kunt jouw bijdrage ook mailen. De griffie zorgt ervoor dat jouw bijdrage te lezen is voor de raadsleden. Dit geldt ook voor agendapunt 4: Onderwerpen ingebracht door inwoners en andere belanghebbenden.

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Mededelingen
  3. 4

  4. 5

    Tijdens werkzaamheden aan de Oude Linderteseweg is in 2021 een vliegtuigbom uit WOII aangetroffen. Het bodemonderzoek op de detonatie hebben de nodige onvoorziene kosten met zich meegebracht. Een deel van deze kosten kunnen door het Rijk vergoed worden uit het gemeentefonds 2022. Om hiervoor in aanmerking te komen moet een aanvraag ingediend worden voor deze zogenaamde suppletie-uitkering. De gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan om een aanvraag in te dienen.

  5. 6

    Het ontwerpbestemmingsplan Witteveensweg 15 Heeten heeft van 2 december 2021 tot en met 12 januari 2022 ter inzage gelegen. Er zijn in deze periode geen zienswijzen ingediend. Het betreft het realiseren van één Rood voor Rood woning op eigen erf. Op eigen erf wordt 949 m2 aan voormalige agrarische bedrijfsgebouwen gesloopt. Dit is voldoende om voor één compensatiekavel op eigen erf in aanmerking te komen. Daarnaast wil de initiatiefnemer een ligboxenstal, werktuigenberging, schuilhut en garage laten staan. Die samen een oppervlakte van 606 m2 hebben. Het plan voldoet aan de Rood voor Rood voorwaarden in het beleidsdocument ‘Erven in beweging’. De gemeenteraad wordt gevraagd het ontwerpbestemmingsplan Witteveensweg 15 vast te stellen.

  6. 7

    De Omgevingswet brengt grote veranderingen voor het ruimtelijk domein mee. In dit voorstel wordt de raad gevraagd een aantal besluit te nemen wie bevoegd is een besluit te nemen over het verlenen van een omgevingsvergunning of het vaststellen van een omgevingsplan en het uitoefenen van bindend adviesrecht. De raad kan deze bevoegdheden naar eigen inzicht verdelen. In dit voorstel voor de bevoegdhedenverdeling is zoveel mogelijk aangesloten bij de bestaande werkwijze zoals deze op dit moment, voor inwerkingtreding van de Omgevingswet, gehanteerd wordt én bij de kaders zoals die door de raad meegegeven zijn in het rond-detafelgesprek van 18 november 2021. De gemeenteraad wordt gevraagd de bevoegdheid om delen van het omgevingsplan vast te stellen te delegeren aan het college van B&W.

  7. 8

    In dit voorstel wordt ingegaan op de eisen die de Omgevingswet aan participatie stelt. Dit voorstel gaat in het bijzonder over een nieuwe mogelijkheid op dit vlak: de raad kan gevallen aanwijzen waarin participatie door initiatiefnemers verplicht is. Het gaat dan om omgevingsvergunningen voor de zgn. buitenplanse omgevingsplanactiviteit (hierna te noemen ‘buitenplanse OPA’ = een activiteit die niet in het omgevingsplan past). Het voorstel is participatie bij alle buitenplanse OPA’s verplicht te stellen.

  8. 9

    Voorgesteld wordt in te stemmen met de verordening adviescommissie ruimtelijke kwaliteit. Dit is de opvolger van de monumentencommissie onder de Omgevingswet. Verder wordt voorgesteld in te stemmen met de benoeming van de commissieleden en kennis te nemen van het reglement van orde.

  9. 10

    Met de Omgevingswet treedt een nieuwe wettelijke nadeelcompensatieregeling in werking. De verordening nadeelcompensatie biedt de mogelijkheid om aanvullende bepalingen op deze wettelijke regeling in te voeren. Het vaststellen van deze verordening is een van de door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) geformuleerde “Minimale acties Omgevingswet’ voor de implementatie van de Omgevingswet. De gemeenteraad wordt gevraagd de “Verordening Nadeelcompensatie gemeente Raalte 2022” vast te stellen.

  10. 12
    Sluiting