Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

donderdag 9 maart 2023

19:30 - 22:30
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
dhr. M.P. Dadema
Toelichting

De vergadering wordt via de livestream uitgezonden en is te bekijken via https://raalte.notubiz.nl/live.

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2

  3. 3

  4. 4
    Interpellaties
  5. 5

  6. 6

    Er ligt een verzoek om aan de Schanebroeksweg 11 en 13 in Luttenberg twee Rood voor Rood woningen te realiseren. Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 8 september 2022 tot en met 19 oktober 2022 ter inzage gelegen. Er is in die periode één zienswijze ingediend. De ingediende zienswijze geeft geen aanleiding om het bestemmingsplan te wijzigen. Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld het bestemmingsplan vast te stellen.

  7. 7

    In 2022 zijn er tijdens meerdere projecten verschillende onderzoeken gedaan naar Niet Gesprongen Explosieven (NGE). Het betreft hier het project Zonnepark Heino aan de Kanaaldijk Zuid te Heino en het project MBI Terrein te Raalte. Tijdens deze onderzoeken zijn er verschillende explosieven aangetroffen. Op het MBI Terrein is er zelfs een 500 pond vliegtuigbom uit WOII aangetroffen. De bodemonderzoeken en (voorbereidingen op) de detonatie hebben zowel voor PowerField als de gemeente Raalte de nodige onvoorziene kosten met zich meegebracht. Gemeente Raalte is verantwoordelijk voor de kosten van detonatie op het MBI Terrein en Powerfield is verantwoordelijk voor de kosten rondom de Kanaaldijk Zuid. 68% van deze kosten kunnen door het Rijk vergoed worden uit het gemeentefonds 2023. Om hiervoor in aanmerking te komen moet voor 1 april 2023 door middel van een raadsbesluit een aanvraag ingediend worden voor deze zogenaamde suppletie-uitkering. De gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met het indienen van een aanvraag voor een suppletie-uitkering uit het gemeentefonds 2022.

  8. 8

    In de gemeente Raalte vind je in het buitengebied een aantal erfwindmolens. Deze kleine windmolens wekken energie op voor eigen gebruik. De maximale hoogte is momenteel 25 meter. De gemeente ontvangt verschillende signalen dat deze maximale hoogte niet meer voldoet aan de wensen van nu. Daarom vindt de gemeente het tijd om opnieuw naar de regels te kijken. Tijdens het rond-de-tafelgesprek bespreekt de gemeenteraad de verschillende hoogtes (25, 35 en 40 meter) inclusief de gevolgen voor onder andere de omgeving, het landschap en de stroomopbrengst. De gemeenteraad bepaalt uiteindelijk of hogere windmolens gewenst zijn en welke hoogte passend is. Afhankelijk van de reactie van de raad kan het vervolgtraject, het aanpassen van de regels in het bestemmingsplan, in gang worden gezet.

    Bijlagen

  9. 9
    Sluiting