Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Rond-de-tafelgesprek

donderdag 14 december 2023

19:30 - 22:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
dhr. G. Terlouw
Toelichting

In het rond-de-tafelgesprek wordt o.a. gesproken over belastingverordening OZB 2024, Nota Bodembeheer IJsselland en Bodemkwaliteitskaart IJsselland, het eerste ontwerp tot wijziging van de vier gemeenschappelijke regelingen GGD, OD, RSJ en VRIJ, bestemmingsplan Buitengebied Raalte, partiële herziening nr. 65, omgeving Schoonhetenseweg 6 en een aanvulling van het beleid Erven in Beweging op het onderdeel Rood voor Rood in relatie tot de Landelijke Beëindigingsregeling Veehouderij.


Ben je geïnteresseerd in een van de onderwerpen en wil je hierover meepraten, kijk dan naar deze mogelijkheden: https://www.raalte.nl/meepraten

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Mededelingen
  3. 4

    Bij elke bijeenkomst is ruimte voor inwoners om een niet-geagendeerd onderwerp in te brengen.

  4. 5

    Om in 2024 tarieven rechtsgeldig te kunnen heffen moeten de verordeningen die daar betrekking op hebben vóór 31 december 2023 vastgesteld worden. De gemeenteraad wordt gevraagd de belastingverordening OZB 2024 vast te stellen.

  5. 6

    Voor grondverzet is het nodig inzicht te hebben in de kwaliteit van de te ontgraven en ontvangende bodem. Binnen het Besluit bodemkwaliteit is een vastgestelde bodemkwaliteitskaart een toegestane milieu hygiënische verklaring. Deze kaarten zijn onderdeel van het grondstromenbeleid zoals dat vast is gelegd in de Nota bodembeheer Regio IJsselland. De huidige Nota bodembeheer heeft een maximale geldigheid tot 2023. Het opnieuw vastleggen van de nota en kaarten is nodig om het grondverzet in de regio te faciliteren. Uitgangspunt is het beleidsneutraal overgaan. Hierbij wordt rekening gehouden met het in werking treden van de Omgevingswet op 1 januari 2024.  Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de nota Bodembeheer en de Bodemkwaliteitskaarten IJsselland vast te stellen.

  6. 7

    In de verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) gemeente Raalte uit 2016 is de gemeentelijke uitvoering geregeld voor een veilige en gezonde fysieke leefomgeving voor zover het gaat om de kwaliteit van de uitvoering en de handhaving van het omgevingsrecht. De Wabo gaat per 1 januari 2024 over in de Omgevingswet.  Inhoudelijk zijn er geen wijzigingen in de verordening. Er is alleen sprake van een aanpassing van de terminologie aan de Omgevingswet. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de verordening Uitvoering en Handhaving vast te stellen.

  7. 8

    De wetgever heeft de wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) aangepast door een aantal mogelijkheden toe te voegen om de positie van gemeenteraden te versterken. De vier gemeenschappelijke regelingen (Gemeentelijke Gezondheidsdienst IJsselland (GGD), Omgevingsdienst IJsselland (OD), Regionaal Serviceteam Jeugd IJsselland (RSJ) en de Veiligheidsregio IJsselland (VRIJ) moeten door deze wijziging voor 1 juli 2024 worden aangepast. De gemeenteraden hebben nu tot 1 januari 2024 de gelegenheid om zienswijzen naar voren te brengen over het eerste ontwerp van de gewijzigde regelingen. 
    Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld kennis te nemen van het eerste ontwerp tot wijziging van de vier gemeenschappelijke regelingen en te besluiten geen zienswijze in te dienen.

    Bijlagen

  8. 9

    Aan de Schoonhetenseweg 4 en 6 is in 2018 een partiële herziening van het bestemmingsplan (Bestemmingsplan Buitengebied Raalte, partiële herziening nr. 24, Schoonhetenseweg 4-6) vastgesteld ten behoeve van een Rood voor Rood ontwikkeling op grond van de beleidsnota ‘Erven in beweging’. 


    Het voornemen voorziet in de realisatie van een bijzondere woonvorm binnen het projectgebied in de vorm van ‘Schoonhetenshofje’. Het betreft een woonconcept voor vijf 1 of 2 persoons ouderenhuishoudens. Deze ontwikkeling past niet binnen de mogelijkheden van het geldende bestemmingsplan, aangezien er nu geen woonbestemming op het perceel ligt.


    Om de voorgenomen ontwikkeling mogelijk te maken is een bestemmingsplanherziening nodig.

  9. 10

    Om de stikstofuitstoot in Nederland te beperken gelden er sinds 3 juli 2023 twee regelingen op basis waarvan veehouderijen vrijwillig hun bedrijf kunnen beëindigen: 1. Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties met piekbelasting (LBV-plus) 2. Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties voor stikstofreductie (LBV) Er is een directe samenhang tussen deze landelijke beëindigingsregelingen en het gemeentelijke beleid Erven in Beweging 2023 specifiek het onderdeel Rood voor Rood. Beide regelingen zijn - vanuit hun eigen specifieke doelen - gericht op het slopen van (vrijkomende) agrarische bebouwing. Diverse agrariërs vragen de gemeente of/in hoeverre ze hun gebouwen kunnen inzetten voor zowel de LBV-plus/LBV als voor Rood voor Rood.
    Voor gebouwen die buiten de LBV-plus/LBV regeling vallen blijft het Rood voor Rood beleid ongewijzigd. Door aan de voorkant duidelijkheid te geven over de mogelijkheden helpen we agrariërs om een weloverwogen keuze over stoppen te maken. Dit voorstel sluit aan bij het advies van de provincie Overijssel over dit onderwerp. Het voorstel betekent dat een addendum nodig is op het beleid Erven in Beweging 2023.


    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd In te stemmen met een aanvulling van het beleid Erven in Beweging op het onderdeel Rood voor Rood zoals verwoord in voorliggend raadsvoorstel en het et addendum op de Beleidsnota Erven in Beweging 2023 vast te stellen

  10. 11
    Sluiting